Print deze pagina

HCFS Kinderen (voorheen KISS & KIDD)

HCFS: informatie voor ouders/verzorgers van zuigelingen/ peuters en schoolkinderen

HCFS (Hoog Cervicale Functie Stoornis) voorheen als KISS of KIDD syndroom, is een stoornis in de symmetrische ontwikkeling van de baby ontstaan ten gevolge van functiestoornissen in de bovenste nek gewrichten. Deze functiestoornissen kunnen bijvoorbeeld ontstaan doordat het nekje geblesseerd raakt tijdens het geboorteproces.

De nek is bij baby’s een uiterst complexe en gevoelig gebied en wordt gebruikt bij het oprichten van het hoofdje, het handhaven van het evenwicht en het bepalen van de houding. Als hier een stoornis optreed, bijvoorbeeld doordat de nekwerveltjes een foutieve stand hebben, dan veroorzaakt dat abnormale rek op banden, kapsels en spieren. Bovendien krijgen de hersenen foutieve informatie met als mogelijk gevolg problemen met bewegen en de houding (toenemend scheef hoofdje). Daarnaast veroorzaakt de foutieve stand vaak pijn bij bewegen van de nek en/of hoofdpijn (huilbaby).

HCFS heeft een kleine lichamelijke oorzaak, maar zonder juiste behandeling soms langdurige en nare gevolgen.

Vroege kenmerken:

 • Het hoofdje staat scheef en wordt naar één kant gedraaid
 • Het schedeltje kan scheef groeien
 • Het kind huilt veel en slaapt slecht
 • Het hele ruggetje is dikwijls scheef (dat heet een scoliose)
 • Een sterke neiging tot overstrekken
 • Een scheve heupstand
 • Slikklachten en makkelijk overgeven
 • Bij het aan- en uitkleden zijn er vaak protesthuilbuien

Veel van deze symptomen verdwijnen als het kind ouder wordt. Er lijkt sprake te zijn van herstel, maar dat is echter schijn.

Latere kenmerken:

 • Het kind wil niet (of nauwelijks) kruipen en gaat vroeg staan en lopen
 • De grove en fijne motoriek ontwikkelen zich matig en vertraagd
 • Evenwichtsproblemen, matige of slechte houding
 • Veel struikelen en vallen met slechte opvangreacties
 • Vertraagde spraakontwikkeling
 • Snel vermoeid, snel ontstemd en woede aanvallen
 • “Lijkt” aan zeer weinig slaap genoeg te hebben
 • Wakker worden met hoofdpijn
 • Slechte concentratie
 • Vergeet snel een opdracht en is onzeker, onrustig
 • Kind heeft veel aandacht nodig

Zoals u aan de kenmerken kunt zien, kan HCFS een groeiende geschiedenis worden waarbij het opgroeiende kind zelf, maar ook de ouders/ verzorgers en de leerkrachten niet gelukkig zijn. Eén symptoom is natuurlijk geen HCFS. Meestal is er sprake van een combinatie van meerdere hiervoor beschreven symptomen. Gelukkig is er een oplossing.

Manuele Therapie en HCFS

Manuele therapie is bedoeld voor klachten aan het “bewegingsapparaat”. Dat wil zeggen de wervelkolom en gewrichten in nek, armen en benen. Klachten in de wervelkolom of ledematen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Dit wordt “functiestoornis” genoemd. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van de gewrichten worden verminderd of verholpen.

Puede afectar tanto a los hombres que no experimentan disfunción eréctil como a los hombres que han tenido disfunción eréctil previa y que sufren de disfunción eréctil en algún momento de sus vidas. Las personas que toman farmacia no deben preocuparse por los efectos secundarios del uso del medicamento.

Een HCFS therapeut is een manueel therapeut die de opleiding HCFS heeft afgerond. Tijdens deze opleiding krijgt de manueel therapeut les in het behandelen van baby’s en kleine kinderen. Krista van Kempen heeft deze opleiding met succes doorlopen. Zij staat ook geregistreerd in het EWMM register en is bevoegd HCFS therapeut.

De therapie is ongevaarlijk en bestaat meestal uit corrigerende behandelingen aan nek en heupjes. Vaak is het resultaat na twee tot vier behandelingen (in een tijdsbestek van ongeveer 2 weken) zichtbaar. Stelt u zich eens voor dat uw baby de hele nacht doorslaapt!

Het is zinvol om tijdig via uw huisarts, kinderarts, HCFS therapeut of Consultatiebureauarts te zoeken naar een oplossing voor de lichamelijke klachten welke uw kind ervaart. Hoe eerder de klacht wordt ontdekt, hoe groter en sneller de kans op herstel.

Nadat uw baby of schoolgaand kind met Manuele Therapie is behandeld kan het zinvol zijn met uw therapeut te overleggen of nader onderzoek door bijvoorbeeld een kinderfysiotherapeut noodzakelijk is. Met name kinderen met leerproblemen zijn hier mee gebaad.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.ewmm.net.

Neem geen risico en maak ook bij twijfel een afspraak bij uw huisarts of raadpleeg onze praktijk. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 0172-603434 (Ter Aar) of 0172-212147 (Boskoop). Vragen kost niets en wellicht is het probleem van u en uw kind zo uit de wereld!