Print deze pagina

Manuele Therapie

Maak kennis met uw Manuele Therapeut

Wat doet manuele therapie?

Evenals fysiotherapie is manuele therapie bedoeld voor klachten aan het “bewegingsapparaat”. Dat wil zeggen; de wervelkolom en gewrichten in armen en benen. Klachten in de wervelkolom of ledematen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Dit wordt “functiestoornis” genoemd. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van de gewrichten worden verminderd of verholpen.

Wat doet een manueeltherapeut?

De manueel therapeut is een fysiotherapeut, die zich heeft gespecialiseerd door middel van een vier jaar durende opleiding en die in staat is gewrichtsstoornissen met de daarbij behorende problematiek te onderzoeken en te behandelen. De behandeling van zo’n functiestoornis van het gewricht door middel van manuele therapie geschiedt door het toepassen van specifieke passieve mobiliserende bewegingen. Door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten snel worden vergroot. De pijn neemt dan af en de beweging van de gewrichten kan verbeteren. Meestal is zacht trekken of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende om dit effect te bereiken.

Kraken

Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met gedoseerde “impulstechnieken”. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel,  maar vinden het in het algemeen niet pijnlijk.

Voor welke klachten is manuele therapie geschikt?

Veel klachten die veroorzaakt worden door stoornissen in gewrichten kunnen door de manueel therapeut positief beïnvloed worden. Daarbij kunt u denken aan:

  • hoofd- en nekpijn
  • nek- en schouderklachten, zonder of met uitstraling in  de armen
  • rugklachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • lage rugklachten, zonder of met uitstraling in de benen
  • kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten

Hoewel bovengenoemde klachten goed met fysiotherapie te behandelen zijn, kan manuele therapie in bepaalde gevallen zinvoller zijn. Uw fysiotherapeut kan u hierover informeren.

Of manuele therapie voor úw klacht geschikt is, moet blijken tijdens het manueel therapeutisch onderzoek bij de eerste behandeling.

NVMTVerwijzing en vergoeding

U kunt zonder verwijzing van uw (huis) arts bij ons terecht. Er zijn wettelijke tarieven voor manuele therapie, deze kunnen echter per zorgverzekeraar verschillen. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de mogelijkheden.