Draaiduizeligheid BPPD

Benigne Paroxismale Positiedraaiduizeligheid (BPPD) is een veelvoorkomend binnenoor probleem dat het vestibulaire systeem, dat wordt gebruikt om het evenwicht te bewaren, aantast. BPPD veroorzaakt kortdurende duizeligheid wanneer uw hoofd in bepaalde, met de zwaartekracht verband houdende, posities draait. Het draaiende of duizelige gevoel wordt draaiduizeligheid genoemd.

Een laag van calciumcarbonaat is van nature aanwezig in een deel van uw binnenoor (de urtriculus). BPPD ontstaat wanneer stukjes van dit materiaal afbreken en zich naar een ander deel van het binnenoor, de halfcirkelvormige kanalen (meestal het buitenste kanaal), verplaatsen. Deze kleine calcium kristallen (otoconia) worden soms “oorstenen” genoemd.

Als u uw hoofd op een bepaalde manier beweegt, bewegen de kristallen in het kanaal en stimuleren de zenuwuiteinden waardoor u duizelig wordt. De oorzaak van BPPD is meestal niet bekend: de kristallen kunnen echter losraken door trauma aan het hoofd, ontsteking, aandoeningen zoals de ziekte van Ménière of ouderdom. BPPD komt vaker voor bij vrouwen en het kan erfelijk zijn.

Hoe voelt BPPD?

BPPD komt meestal voor na een verandering van houding, zoals gaan liggen, omdraaien in bed, bukken of omhoogkijken. Een korte vertraging, meestal minder dan 15 seconden, kan volgen op een verandering van houding voordat de symptomen zich voordoen. Het duizelige gevoel is kort en intens en houdt meestal ongeveer 15 tot 45 seconden aan. De symptomen kunnen echter tot 2 minuten aanhouden als de kristallen klem raken in een deel van het binnenoor. De periodes van duizeligheid doen zich vaak weken- of maandenlang voor. Gedurende deze periodes, kunt u het gevoel hebben dat de kamer om u heen draait en u kunt zich ook licht in het hoofd, uit evenwicht en misselijk voelen.

Signalen en symptomen van BPPD

De signalen en symptomen van BPPD houden meestal minder dan een minuut aan. De signalen en symptomen komen en gaan en kunnen soms een tijdje verdwijnen en dan weer terugkomen. Beweging van het hoofd veroorzaakt de meeste signalen en symptomen van BGPPD en omvat onder andere de volgenden:

  • Duizeligheid
  • Het gevoel dat uw omgeving draait of beweegt
  • Verlies van evenwicht of instabiliteit
  • Misselijkheid
  • Overgeven

Hoe kunnen wij u helpen bij BPPD?

Gelukkig herstellen de meeste mensen van BPPD door een specifieke maar zeer effectieve hoofd- en nekbeweging, uitgevoerd door een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten. Onze fysiotherapeuten zullen u door een serie van 2 tot 4 houdingswisselingen begeleiden. Elke positie wordt op voorschrift van de fysiotherapeut 30 seconden tot 2 minuten aangehouden.

Deze herpositioneringsbehandelingen zijn ontworpen om de kristallen vanuit de halfcirkelvormige kanalen weer terug te bewegen naar de juiste plek in het binnenoor (de urtriculus). Een herpositioneringsbehandeling genaamd de Epley manoeuvre wordt gebruikt om buitenste kanaal BPPD, het kanaal dat het vaakst betrokken is, te verhelpen. Er is geen medicatie tegen BPPD.

Onze BPPD specialisten:

Krista van Kempen & Paula Sep (Ter Aar), Eveline van der Weijden & Daphne Vergeer (Boskoop) en Eveline van der Weijden (Nieuwkoop).

Folder BPPD