FNS Therapie
Functionele Neurologische Stoornis (FNS)
Wat is FNS?
FNS staat voor een functioneel probleem van het zenuwstelsel. Dit betekent dat de hersenen en zenuwen niet goed samenwerken, zonder dat er iets kapot is in het lichaam. Het kan ontstaan na een ongeluk, heftige emotie, ziekte, operatie, of paniekaanval. Soms is er geen duidelijke oorzaak. Onderzoek met MRI laat steeds beter zien wat er in de hersenen misgaat.
Elk jaar krijgt 15% van de mensen die een neuroloog bezoeken de diagnose FNS. In Nederland zijn dat ongeveer 85.000 mensen, waarvan 3.000 ernstige klachten hebben. Zonder behandeling kunnen de klachten erger worden, maar met de juiste behandeling verbetert 70% van de patiënten.
Herkent u zich in het klachtenbeeld? Onze collega Darrel Badal kan u helpen. Darrel staat ook ingeschreven als therapeut in het FNS register (klik hier voor meer info).
Symptomen van FNS
FNS kan veel verschillende klachten geven, vaak een combinatie hiervan:
- Verlammingen
- Problemen met lopen
- Minder gevoel in de huid
- Schokkende bewegingen
- Aanvallen die lijken op epilepsie
- Slechter horen of zien
- Pijn (in meer of mindere mate)
Hoe wordt FNS vastgesteld?
Een neuroloog stelt de diagnose FNS. Dit gebeurt door te kijken naar symptomen die passen bij FNS, niet alleen door te controleren of andere ziektes afwezig zijn.
Vroeger werden mensen met FNS vaak niet serieus genomen of werd gedacht dat het “tussen de oren” zat. Dit zorgde voor veel misverstanden en stigma’s. Gelukkig is er nu meer onderzoek, zoals fMRI, waardoor artsen beter begrijpen wat er in de hersenen fout gaat. Toch zijn nog niet alle artsen goed genoeg op de hoogte om FNS te herkennen en behandelen.
Steeds meer huisartsen, therapeuten en neurologen zijn echter gespecialiseerd in FNS. Het is belangrijk dat patiënten vertrouwen hebben in de diagnose. Na uitgebreid onderzoek is de kans dat de diagnose FNS klopt tegenwoordig 96%.
Behandeling van FNS
Bij FNS werken de hersenen niet goed samen met het lichaam. Je kunt dit vergelijken met een computer: de hardware is in orde, maar er is een probleem met de software. Met intensieve oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut proberen patiënten de hersenen opnieuw te “programmeren”.
De oefeningen richten zich op wat wél goed gaat. Zo leren de hersenen succeservaringen op te slaan en normaal bewegen te herstellen. Dit proces is moeilijk en kost tijd.
De resultaten van behandeling:
- 1/3 van de patiënten herstelt volledig
- 1/3 kan de klachten beter onder controle krijgen, maar blijft last houden
- 1/3 herstelt niet
Onze FNS fysiotherapie specialist:
Darrel Badal