Slaapproblemen

Hebt u moeite om in slaap te komen? Wordt u regelmatig wakker en kunt u niet meer verder slapen? Bent u niet voldoende uitgerust al u wakker wordt en ervaart u de rest van de dag slaperigheid of moeheid?

Oorzakelijke factoren

Lichamelijke klachten kunnen de slaap belemmeren, zoals pijn of plasdrang. Meestal is slapeloosheid echter het gevolg van spanningen. Door aanhoudende drukte overdag verwerkt u gebeurtenissen vaak pas in bed. Aanhoudende gedachten ontnemen u de rust die nodig is om te kunnen slapen.

Instandhoudende factoren

Als slapeloosheid langer voortduurt, ontstaat een negatieve cirkel. Door oververmoeid overdag, functioneer u minder goed overdag. U bent sneller geïrriteerd en voelt mogelijk ook verdriet en boosheid. Spanningen lopen hierdoor verder op. De slapeloosheid blijft zo voortduren en u komt in een vicieuze cirkel terecht die u niet meer zelf kunt doorbreken.

Wat kunnen de gevolgen zijn?

Op korte termijn kun je door slapeloosheid de volgende klachten ervaren:

 • Sneller geïrriteerd en prikkelbaar
 • Sneller emotioneel
 • Vermoeidheid
 • Concentratie- en geheugenproblemen
 • Neerslachtigheid
 • Darmklachten
 • Hoofdpijn
 • Pijnlijke spieren door verhoogde spierspanning

Op langere termijn heeft slapeloosheid grote gevolgen voor de gezondheid. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je een hogere kans hebt op het krijgen van een depressie, overgewicht en suikerziekte. Ook je afweersysteem werkt minder goed, waardoor je vatbaarder bent voor infecties.

Een goede nachtrust is dus net zo belangrijk voor je gezondheid als bijvoorbeeld goede voeding en voldoende lichaamsbeweging.

De behandeling:

De behandeling is gericht op het verbeteren van uw slaap. Samen met een van onze coaches werkt u aan het bereiken van uw doel en kiezen jullie samen welke van de onderstaande tools u nodig hebt voor een gezond slaappatroon.

 • Balans als basis
  Samen met uw slaapcoach gaat u op zoek naar een evenwichtige leefsituatie, waarin belastingen (stress, zorgen, spanningen) worden afgewisseld met rust en ontspanning.
 • Rust en relax
  U leert weer rust vinden door ontspanningsmethoden. De oefeningen zijn zeer divers, zodat er altijd een geschikte methode voor u is. De oefeningen zijn online beschikbaar waardoor het thuis oefenen nu nog makkelijker is!
 • Gezond leven
  Lichaamsbeweging, goede voeding, weinig stress en voldoende ontspanning zijn van levensbelang en essentieel voor een gezonde slaap. Uw slaapcoach ondersteunt u bij het maken en naleven van een persoonlijk ‘leefplan’.
 • Grip op gedachten
  Piekergedachten kunnen uw slaap verstoren. Met oefeningen als de ‘gedachtenstop’ of ‘Think Positive’ krijgt u weer controle over uw gedachten.
 • Ritme en regels
  U krijgt inzicht in alle do’s en dont’s rondom slaap. Indien wenselijk stelt uw slaapcoach ook een slaapschema voor u op om de slaap optimaal te reguleren.

Individueel of in een groep?

Individuele behandeling
Wanneer u kiest voor één-op-één behandeling bepaalt u samen met onze slaapcoach de inhoud en de duur van de behandeling, waarbij rekening wordt gehouden met uw eigen wensen en behoeften.

Groepsbehandeling
U kunt ook kiezen voor behandeling van uw slaapprobleem in groepsverband. De groepsbehandeling is een cursus die bestaat uit een individuele intake en 6 groepsbijeenkomsten. De eerste 4 bijeenkomsten worden wekelijks gegeven. Tussen bijeenkomst 4 en 5 zitten 4 weken en de laatste bijeenkomst is na 2 maanden.

Vergoeding:

Het is mogelijk dat uw individuele behandeling vergoed wordt door uw zorgverzekeraar. Vraag dit zelf na om eventuele (extra) kosten te vookomen. Groepsbehandeling wordt niet vergoed vanuit de zorgverzekering. De kosten voor deelname zijn € 65,- per uur.

Onze Slaapcoaches:

Daphne Vergeer & Marcia Backer